En ny rapport fra Storbritannien har fundet ud af, at mere end 12 milliarder pund af forbrugsvarer og drikkevarer smides ud i landet hvert år.

Undersøgelsen foretaget af Waste motatos and Resources Action Program eller WRAP – en gruppe oprettet af den britiske regering for at undersøge affald og emballage – viste, at Storbritanniens madspild beløber sig til anslået 6,6 millioner tons om året.

Du kan hjælpe med at reducere mængden af affald, du producerer, og spare hundredvis af pund hvert år blot ved at foretage et par små ændringer i den måde, du handler på.

Alene i Storbritannien smider folk ketchup omkring en tredjedel af alt, hvad de køber, og mere end halvdelen af dette affald er stadig spiseligt på bortskaffelsestidspunktet.

Sådan handler du og skærer ned på affald

Prøv at planlægge dine måltider et par dage frem, før du går på indkøb. Tjek, hvad du allerede har i dine skabe og køleskab osv. for at se, hvad du allerede har, og for at undgå at købe mere af noget, du allerede har.

Tag hensyn til eventuelle rester, du måtte have fra et måltid, så hvis du for eksempel planlægger at få en stegt kylling til din søndagsmiddag, planlægger du at få en kylling karry eller røre den følgende dag, og du kan også bruge skroget til at lav en hønsefond som kunne bruges til en suppe.

 1. Opbevar fødevarer korrekt
  Korrekt opbevaring af mad vil hjælpe med at forlænge dets holdbarhed og reducere spild.
 2. Hav et grundlæggende opbevaringsskab
  Giver dig mulighed for at tilberede enkle måltider med rester og undgår behovet for at bruge flere penge på dyre og overpakkede takeaways. Så skal du bare udskifte enhver genstand, som du har brug for den.
 3. Skriv en indkøbsliste
  Skriv en liste over alt, hvad du har brug for, før du går til butikken, og prøv at holde dig til den, når du kommer dertil. Mange impulskøb ender ofte med at blive smidt i skraldespanden.
 4. Ignorer alle kampagner i butikken
  Alle tilbud i en butik er der for at opmuntre dig til at købe mere, ikke bruge mindre. Så medmindre varen er på din indkøbsliste, bør du prøve at ignorere den.
 5. Køb letfordærvelige varer i mindre mængder
  Hvis du for eksempel køber mælk eller frugt en gang om ugen, er der større sandsynlighed for, at du smider noget af det ud, hvilket koster dig penge. Du er bedre til at købe mindre mængder letfordærvelige varer og købe ind to eller tre gange om ugen, så du kan skære ned på det genererede affald og spare penge.

Organiser din madlavning og spar penge

At være organiseret omkring, hvad du laver, kan dramatisk reducere spild og spare dig penge.

 1. Tjek ‘Bedst før’-datoer
  Vær opmærksom på udløbsdatoer på dine letfordærvelige produkter. ‘Bedst før’-datoen refererer til kvaliteten snarere end fødevaresikkerheden, så mad kan spises efter denne dato, så længe den opbevares korrekt.
 2. Vær kreativ med madrester og drikkevarer
  Du bør overveje at fryse eventuelle rester, du har, og bruge det til et hurtigt måltid eller en snack i fremtiden. Enhver overmoden frugt kan bruges til at lave smoothies (tjek denne bog ud for nogle gode smoothy-opskrifter), og enhver rest vin kan fryses og opbevares til næste gang, du laver en sauce eller sovs.